הטיפול בחיה הגריאטרית: כשהכלב הופך לקשיש

הכלב שלכם הגיע לגיל זקנה?

במאמר זה ריכזנו עבורכם מידע לבעלי כלבים גריאטריים, כדי להבטיח לחברינו על ארבע שיבה טובה, עם חיים ארוכים, טובים ובריאים ככל האפשר.

הודות לטיפול מצוין, לאהבה רבה, לתזונה טובה יותר, להקפדה על מתן חיסונים וטיפולי רפואה מונעת, ולהתפתחות ולהתקדמות של רפואת הווטרינריה, תוחלת החיים של כלבי הבית בעולם הולכת וגדלה, כמו גם איכות חייהם.

גם אנו, כבני אדם, נהנים מתוחלת חיים גבוהה יותר במרוצת הדורות – אך כמובן, ההגעה לגילאים המבוגרים גובה מחיר, בדמות הזקנה על בעיותיה ומחלותיה, ועל השינויים שהיא מביאה עמה בתפקודי הגוף. כמונו גם הכלבים, ולכן משהגיע הכלב לגיל זיקנה, יש לתת על כך את הדעת כדי להבטיח את בריאותו ואיכות חייו בשנותיו האחרונות.

משפט חכם אומר שהמניעה היא דרך הטיפול הטובה ביותר, וזה נכון שבעתיים לגבי כלבים גריאטריים:

אבחון מוקדם של בעיות ומחלות בשלב התחלתי עושה את ההבדל, כמו גם הקפדה על מזון בריא, שגרת חיים בריאה ובדיקות תקופתיות.

באיזה גיל הכלב נחשב כלב גריאטרי?

התשובה לכך תלויה בגזע של הכלב, שכן לכל אחד יש תוחלת חיים שונה. ניתן לומר באופן כללי שכלבים מגזעים קטנים נהנים מתוחלת חיים ארוכה יותר ולכן מגיעים לגיל הזהב שלהם בגיל מאוחר יותר (למשל, 10-13 שנה). לעומת זאת, כלבים השייכים לגזעי ענק עשויים להגיע  לגיל גריאטרי כבר בגיל 6.

כדי להבין אם הכלב שלכם בגיל גריאטרי, היוועצו בווטרינר שלכם – אם אכן כלבכם הגיע לשלב זה בחייו, זה הזמן לקחת אותו למרפאה הווטרינרית ולהתייעץ לגבי בדיקות רפואיות שכדאי לבצע על מנת לאתר התחלה של מחלות כרוניות אפשריות ולהעניק להן טיפול שיאט התקדמותן, ישמור על איכות חיי כלבכם ויאריך את חייו. גם שינויים תזונתיים יכולים לשפר מצבים מסוימים ולהאט התפתחות מחלות מסוימות.

אלו שינויים מתרחשים בגוף הכלב הגריאטרי?

הגיל המבוגר מביא עמו ירידה בתפקודי הגוף, למשל בחושים (שמיעה, ראייה), במערכת החיסונית, בקצב חילוף החומרים, עלולה להיות פגיעה בכליות, פגיעה בשיניים וכו'.

מהירות התגובה יכולה לרדת בהדרגתיות, והכלב הופך פחות פעיל מבעבר.

יכולה להיות ירידה בתפקוד המוחי. בשל יכולתו הפחותה של הגוף לתחזק את עצמו עם השנים, הוא הופך פגיע יותר בפני זיהומים ומחלות, וגם עם טיפול וטרינרי לוקח לו יותר זמן להתאושש ולהחלים מאשר בגיל צעיר – ולכן חשוב עוד יותר לאבחן כל בעיה בשלב מוקדם ככל האפשר ולהגדיל את סיכויי ההחלמה.

טיפולי השגרה בחיה הגריאטרית

כאמור, חשוב מאוד לדאוג לבצע בדיקות תקופתיות לכלב הגריאטרי, ורצוי מדי חצי שנה. מומלץ שבדיקות אלו יכללו גם בדיקות ביוכימיות של הדם, ספירת דם ובדיקת שתן וצואה, ובמקרה הצורך בדיקות משלימות – כדאי באותה הזדמנות להיוועץ עם הווטרינר באשר להתנהגות הכלב, אם חלו בה שינויים, והאם כדאי להכניס שינויים תזונתיים והתנהגותיים לשגרת יומו (למשל יותר פעילות ואולי גם מזון רפואי מתאים לכלב שמשמין). כמו כן חשוב להקפיד על ביצוע החיסונים במועדם.

הקפידו לשלב פעילות בחיי הכלב, הקפידו על תזונה בריאה, וגם על בריאות שיני הכלב.

זכרו שלכלב זקן קשה יותר להתאושש ממחלות, מזיהומים ומפציעות, ולכן קחו אותו לווטרינר בכל פעם שאתם מבחינים בבעיה ואל תמתינו שאולי זו תחלוף מאליה: השמנה או ירידה ניכרת במשקל, צליעה קלה, שלשול או עצירות, ריח רע מהפה, שיעולים וכן הלאה – כל אלו מצריכים בדיקה אצל וטרינר כשכלבכם גריאטרי.

אולי יעניין אתכם עוד: דלקות אוזניים בכלבים, תסמונת הזנב השמוט

למידע נוסף ושאלות, ניתן לפנות אל ד"ר שרון גונן מהמרפאה הוטרינרית בכפר יונה, תל מונד והסביבה: 073-78-78-703