דלקות אוזניים בכלבים 

הכלב מנער את הראש? הכלב מגרד באור האוזניים או מחכך צד הראש בריצפה? זה הזמן לגשת לוטרינר המטפל על מנת לוודא שכלבך אינו סובל מאחת המחלות הנפוצות והמציקות בותר – דלקות אוזניים. 

דלקות אוזניים בכלבים הינן אחת הבעיות הנפוצות שבעטיין מגיעים הכלבים ובעליהם לטיפול אצל וטרינר. הדלקות בדרך כלל מופיעות באוזן החיצונית – מונח המתייחס לאפרכסת האוזן, תעלת השמע ועור התוף.

מבנה האוזן הכלבית הינו מבנה המועד לפורענות בשל מורכבות המבנה האנטומי של תעלת האוזן:

בעוד שתעלת האוזן בבני אדם מורכבת מתעלה אופקית בלבד, הרי שבכלבים התעלה מורכבת משני חלקים, אופקי ואנכי, באופן המסרבל יציאת לכלוך ושעוות אוזן החוצה ומקשה על האיוורור של האוזן.

איך יודעים שיש לכלב דלקת אוזניים?

תסמינים אפשריים (שמופיעים כשהדלקת כבר החמירה) הם: גירוד אינטנסיבי של האוזן, חיכוך האוזן בחפצים בסביבה, ניעור וטלטול הראש והאוזניים, החזקת הראש מוטה, ריח רע מהאוזן, הפרשות מהאוזן, אדמומיות ונפיחות באוזן.

אם כלבכם מפגין חלק מהתסמינים הנ"ל, אנא קחו אותו למרפאה וטרינרית לאבחון ולטיפול, שכן דלקת האוזן החיצונית בכלבים (Otitis Externa) הנפוצה יכולה להסתבך ולהחמיר, ובכל מקרה מכאיבה לכלב מאוד ופוגעת באיכות חייו.

מה הגורמים הנפוצים לדלקות אוזניים בכלבים?

האבחון הווטרינרי במקרים של דלקות אוזניים בכלבים חשוב, מכיוון שיש גורמים רבים לבעיות אלו, ובכדי להתאים את הטיפול בצורה טובה יש לאתר את גורם המחלה בכלבכם.

בין הגורמים הנפוצים לדלקות אוזניים בכלבים ניתן למצוא זיהומים חידקיים, זיהומי שמרים כתוצאה ממבנה האוזן, אלרגיה למזון, חדירת גוף זר לאוזן (חרק, מלען שהינו סוג של דגן המצוי בין שיבולים), גירוי ממחלה הורמונאלית ועוד.

האם ואיך יכולה דלקת אוזניים חיצוניות בכלבים להסתבך?

למרבה הצער, דלקת אוזניים חיצונית עלולה, בהיעדר טיפול הולם, ליצור סיבוכים נוספים. קודם כל, היא עלולה להתפשט מהאוזן החיצונית אל האוזן האמצעית, הקרויה גם האוזן התיכונה (צינור ועצב השמע ועצמות השמע). במקרה כזה הכלב עלול לסבול מתסמינים כמו שיתוק עצבי בפנים בצד של האוזן הפגועה, חוסר שיווי משקל וניסטגמוס (עיניים מרצדות). המשך הזנחה של הבעיה יכול לגרום לדלקת להתפתח גם אל האוזן הפנימית, ולחבל בשמיעתו של הכלב.

פרט לסיבוכים אלו, הניעור החוזר והנשנה של האוזן הכואבת על ידי הכלב עלול לגרום נזק, כמו דימום בתוך אפרכסת האוזן שידרוש ניקוז תחת הרדמה מלאה למשל.

איך מטפלים בדלקות אוזניים בכלבים?

כאמור, התחילו מהבאת הכלב אל וטרינר עם הופעתם הראשונית של התסמינים שתוארו לעיל. אל תנסו לנקות את האוזניים של הכלב בעצמכם – אתם עלולים להסב לו כאב או לגרום נזק נוסף.

הווטרינר יבדוק את האוזן המודלקת – הן בעזרת מכשיר מיוחד לצפייה בתעלת האוזן (אוטוסקופ) והן על ידי לקיחת משטח מיקרוסקופי לזיהוי הגורם לדלקת.

הטיפול ייקבע על פי תוצאות הבדיקות הנ"ל והוא שונה ממקרה למקרה. במקרים קשים יתכן ויהיה צורך לבצע שטיפות תעלת האוזן בהרדמה (אזורית או מלאה לפי מצב הכלב).

אם מדובר במקרה של חדירת גורם זר, יהיה צורך להוציאו. לאחר מכן ימליץ הווטרינר על טיפול לפי חומרת המצב והגורמים לדלקת – למשל טיפות אוזניים מתאימות, כדורים או זריקות, ואף שילוב של מספר תרופות שונות. במקרים חמורים החוזרים על עצמם, כאשר נמצא כי האשם הוא במבנה אנטומי לקוי של האוזן יתכן ויהיה צורך בניתוח כירורגי של האוזן .

אולי יעניין אתכם גם: תסמונת הזנב השמוט בכלבים