אלרגיה למזון אצל כלבים

מהי אלרגיה? מה הקשר בין בעיות עור וגירודים או דלקת אוזניים לאלרגיה למזון בכלבים? וכיצד נגלה האם ולמה הכלב אלרגי במזון שהוא מקבל?

יש בני אדם שאלרגיים לבוטנים, או בעלי רגישות ללקטוז או לגלוטן – גם כלבים וחתולים עלולים לסבול מאלרגיה למזון, בדיוק כמונו. באופן מפתיע, האלרגיה יכולה להתבטא אצלם בצורה שונה ממה שהיינו מצפים מבעיה הקשורה באוכל: לאו דווקא בבעיות עיכול, אלא למשל בגירוד בעור, במיוחד באוזניים. כמובן, לא תמיד האשם באלרגיות בכלבים הוא המזון, ולפעמים הגורם לאלרגיה הם פרעושים, גורמים סביבתיים (דלקת מסוג אטופי בכלבים) וכו'.

רגע, מה זו אלרגיה?

אלרגיה (שבעברית נקראת "רגשת"), הן בבני אדם והן בכלבים, הינה תופעה שבה המערכת החיסונית מזהה בטעות חומר מסוים שאינו מזיק או מעורר מחלות (כמו אבקנים, או רכיב מסוים באוכל) כחומר פולש ומסוכן שעליה להיאבק בו. המלחמה הזו בחומר שהאדם/כלב מגלה אליו רגישות יתר, יוצרת כתופעת לוואי דלקת בגוף.

ישנה תופעה דומה לאלרגיה למזון בכלבים, שהיא אי סבילות למזון, בה אין מעורבות של מערכת החיסון, אלא פשוט קושי בעיכול של מרכיב מזון מסוים.

שימו לב: יש להבדיל בין אלרגיה למזון בכלבים שנובעת מרגישות של כלב ספציפי למרכיב שבדרך כלל אינו מזיק, (עוף, חומרים משמרים שונים ועוד), לבין מרכיבי מזון שהם מסוכנים ורעילים לכל הכלבים באשר הם – כמו שוקולד, ענבים, שום, בצל, צימוקים וכו', שאותם חשוב להרחיק מכל כלב.

אלו תסמינים יראה הכלב הסובל מאלרגיה למזון?

אלרגיות למזון מתבטאות לרוב בעיקר בבעיות עור וגירוד רב ולפעמים יש מופע מסויים של דלקת אוזניים. לעיתים עלולים להופיע סימני מערכת עיכול כמו שילשולים ועוד.

איך מאבחנים אלרגיה למזון אצל כלבים?

כשאתם מביאים למרפאה הווטרינרית את כלבכם עם בעיות גירוד אינטנסיבי ו/או דלקות אוזניים חוזרות שיכולות להעיד על אלרגיה, תיערך בדיקה מקיפה לכלב ותחקור של הבעלים כדי לשלול גורמים אחרים – זאת מכיוון שתסמינים אלו קיימים גם במחלות כלבים אחרות.

כמו כן, אלרגיות יכולות לצוץ, כאמור, בגלל גורמים שונים, כמו אלרגיה לפרעושים או לגורם סביבתי כמו קרדית האבק, אבקנים וכו'. הוטרינר ירצה לשלול גורמים אלו כחלק מתהליך האבחון.

אם הווטרינר חושד שמדובר באלרגיה למזון, הדרך היחידה לברר זאת היא לשנות את המזון שהכלב מקבל למזון היפואלרגני ולראות האם אכן יש שינוי במצב הכלב. לאחר תקופה של כחודשיים-שלושה יוחזר הכלב למזונו הקודם. אם יהיה שינוי לרעה, הבעיה היא אכן אלרגיה למזון, ואם לא, האוכל אינו מקור הבעיה.

בכל מקרה, לפני שעורכים ניסוי שכזה חשוב לטפל קודם כל במה שמציק לכלב – כלומר, בדלקות, בגרד, בבעיות העיכול – בתקופות מתאימות.

אם אכן כלבכם יאובחן כסובל מאלרגיה למזון, יהיה עליו לצרוך מזון רפואי ייחודי כל חיי, על מנת לשמור על איכות חיים ובריאות.