אלרגיה אטופית אצל כלבים וחתולים

בדיוק כמונו, גם החברים הטובים שלנו, כלבים וחתולים, עלולים לסבול מאלרגיה. אחת האלרגיות הנפוצות בהן נתקלים במרפאה הווטרינרית נקראת אלרגיית אטופי. איך תזהו שהכלב או החתול סובלים מאלרגיה אטופית, ואיך מטפלים בדלקת עור זו?

אלרגיות הינן פתולוגיה רפואית נפוצה מאוד בכלבים וחתולים. האלרגיות השכיחות ביותר הינן אלרגיה לפרעושים, אלרגיה למזון ולבסוף אלרגיית אטופי.

דלקת עור על רקע אטופי Atopic Dermatitis

בכלבים ובחתולים היא אלרגיה שנובעת מרגישות יתר לחומרים אלרגניים שונים הנישאים באוויר, ביניהם קרדית האבק, אבקנים, עובש, שמרים, פטריות, קשקשים וכו', אליהם נחשף הכלב או החתול דרך עורו או דרך מערכת הנשימה.

ישנם גזעי כלבים שבהם אלרגיה אטופית שכיחה יותר, ביניהם גולדן רטריבר, סטר אירי, טרייר, בולדוג, בוקסר, ביגל, שארפיי, פאג וכו'. הגיל הממוצע להופעת סימני האלרגיה בכלבים הוא שנה עד שלוש שנים, אבל קורה גם שאלרגיה אטופית מופיעה בגילאים צעירים או מבוגרים יותר.

תסמיני אלרגיה מסוג אטופי

אלרגיה מסוג אטופי יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון תופעות קליניות, אך כמעט תמיד יהיו סימני גירוד – בין אם בכל הגוף ובין אם ממוקדת באיבר מסוים, דוגמת כפות הרגליים. בעל החיים יתחיל ללקק ולחכך ולפעמים אף לכרסם ולנשוך את כפות הרגליים, בגלל הגרד העז המורגש בהן. לפעמים הוא יפנה התנהגות זו של ליקוק, כרסום, חיכוך ושפשוף גם לחלקים נוספים בגוף בהם עלולה לפגוע דלקת העור האטופית – בית השחי, המפשעה, הבטן, הפנים והאוזניים.

הגרד והחיכוך התמידיים של העור על ידי הכלב או החתול יגרמו לו להיות מגורה עוד יותר, דבר המוביל להתפתחות זיהומים חיידקיים נלווים ואיבוד שיער.

תסמינים נוספים יכולים להיות גם פצעי אקנה בפנים אצל חתולים ודלקות אוזניים בקרב כלבים וחתולים. בחתולים המופע יכול להשתנות מחתול לחתול, מפצעי אקנה ועד איבוד שיער והתקרחות.

אבחון וטרינרי של אלרגיה בכלבים ובחתולים

אלרגיה מסוג אטופי הינה רק אחת מכמה סוגי אלרגיות שיכולות להופיע בקרב כלבים וחתולים (כמו אלרגיית מגע ואלרגיה מעקיצות של פרעוש), ולעתים גם קשה להבין בדיוק מהו הגורם שבגינו נגרמה אלרגיית אטופי.

זה הזמן לפנות אל מרפאה וטרינרית, שם ינסו לאבחן את סוג האלרגיה וסיבתה בדרכים שונות:

אבחון על דרך השלילה של אלרגיות עור אחרות אצל כלבים וחתולים (כמו אלרגיה למזון או לעקיצות פרעוש), בדיקות מעבדה, בדיקת דם וביופסיית עור, ובהתחשב בסימנים הקליניים ובהיסטוריה הבריאותית של הכלב או החתול. ישנה בדיקה ייעודית לאיתור האלרגן המשפיע על הכלב או החתול, אך היא מחייבת שליחת בדיקת דם מיוחדת לארצות הברית.

דרכי טיפול באלרגיה אטופית Atopic Dermatitis

טיפול באלרגיה מסוג אטופי אינו מהיר וחולף. אלרגיה, בניגוד למחלה זמנית, אינה נעלמת כליל והתסמינים יכולים להופיע מחדש בעתיד אם בעל החיים יחווה שוב חשיפת יתר לגורמים האלרגניים אליהם הוא רגיש.

ראשית יש לנטרל גורמים עליהם יש לנו שליטה, דוגמת פרעושים ושינוי מזון. לאחר מכן, כדאי לנסות להפחית את המגע של החתול או הכלב עם הגורמים האלרגניים לדלקת עור אטופית, אם מצליחים לאתר ולאבחן מהם. לא תמיד אפשר להרחיק לגמרי את בעל החיים מהגורם למחלתו, למשל אם מדובר באלרגיה לקרדית האבק, אך ניתן להפחית את החשיפה, ואף לנסות טיפול של חשיפה הדרגתית (אימונותרפיה). וטרינר יוכל להמליץ לכם כיצד להפחית את החשיפה, אם בשינוי הרגלים או בטיפול בסביבה בה נמצא הכלב.

וטרינר יוכל להמליץ על תרופות אנטיהיסטמינים ו/או סטרואידים (לרוב מקובל לשלב ביניהם) לטיפול בנוגדי הדלקת, כמו גם אנטיביוטיקה לטיפול בזיהומי העור שנוצרו מהגירוד והגירוי האינטנסיביים. קיימות כיום תרופות חדשות המפחיתות את תחושת הגרד ויכולות להקל מאוד במקרים שבהם נכשלו טיפולים אחרים.

אולי יעניין אותך גם: חתלתלת – מניעה היא הטיפול הטוב ביותר

ניתן לייצור קשר עם המרפאה הווטרינרית של ד"ר שרון בכפר יונה בטל 073-78-78-703