עם בוא הקיץ: מכת חום והתייבשות כלבים

עם הגיעה של העונה החמה כדאי לדעת איך לשמור על חברינו הכלבים מפגעי החום – התייבשות ומכת חום – שעלולים לסכנם גם בטיול נעים של קיץ בחוף הים.   

אחת ההנאות הגדולות שלנו הוא בילוי משותף עם הכלב, ובימים חמים מה יותר טוב מבילוי הקיץ האולטימטיבי של ביקור יחדיו בחוף הים?

אנחנו רוצים לקחת את הכלב לים, לראות אותו רץ בחול, משחק עם כלבים אחרים וקופץ איתנו בין הגלים. אך בילוי בשמש בימים חמים טומן בחובו גם סכנות לכלבנו האהוב, כמו התייבשות ומכת חום.

מדוע חשוף הכלב לסכנת התייבשות ומכת חום יותר מבני אדם?

מנגנון צינון הגוף של הכלב אינו מפותח כשלנו, בני האדם. בניגוד אלינו, כלבים אינם מסוגלים לצנן את גופם ולווסת את חומו בימים חמים באמצעות הזעה. בלוטות הזיעה היחידות בגופן נמצאות בכפות הרגליים והן חסרות משמעות בפעולת הקירור. אחת הדרכים של כלבים לקרר את עצמם הינה הלחתה: התנשפות מהירה בקצב נשימה מוגבר עם הלשון בחוץ, תוך אידוי המים מהפה ומהלשון. אלא שבתהליך זה מאבד גוף הכלב נוזלים.

מעבר לאיבוד הנוזלים הגורמים להתייבשות החום הכבד כשלעצמו עלול לגרום למכת חום (היפותרמיה).

סכנה נוספת בחום כבד היא מכת חום (היפרתרמיה), כשהכלב אינו מצליח לצנן את עצמו, חום גופו עולה במהירות לטמפרטורה מסוכנת, ומערכות גופו נפגעות.

איך מזהים התייבשות כלבים, ואיך מטפלים בה?

סימנים להתייבשות הולכים ומתפתחים ככל שההתייבשות מחמירה – ולכן אם אתם חושדים בהתייבשות, עוד לפני שצצים תסמינים כמו הקאות, נסו לתת לכלב נוזלים במינונים קטנים (כדי לא לעודד הקאה) ואף קוביות קרח לליקוק. אם הכלב אינו שותה או אף מקיא, פנו מיד לווטרינר לבדיקה.

תסמינים למכת חום עשויים להיות אפאטיות, קצב לב מהיר, נשימה מהירה, ייבוש ריריות ושקיעת העיניים. במקרים כאלו פנו מיד אל מרפאה וטרינרית לקבלת טיפול. הטיפול יכלול אספקת נוזלים לפי חומרת ההתייבשות, למשל, בעירוי תת עורי או ורידי.

במקרים של מכת חום (למשל כלב שהושאר חשוף לשמש הלוהטת או ברכב) יש לפנות מיידית לווטרינר.

איך מונעים התייבשות ומכת חום בקרב כלבים? 

לא משאירים כלבים ברכב סגור ולוהט לבדם ביום חם, גם לא עם חלון פתוח קלות וגם לא לזמן קצר. רכבים נוטים להתחמם במהירות רבה, ולהוות סביבה מסכנת חיים לכלב המושאר בפנים.

כשהכלב סגור בדירה שעות ארוכות במהלך היום, וודאו שהמקום מאוורר (באמצעות חלונות פתוחים עם רשת, מאוורר תקרה וכו').

אם הכלב שוהה בחצר או במרפסת, וודאו שיש עבורו אזור מוצל, שאינו מלונה (במלונה סגורה הטמפרטורה גבוהה יותר, ולכן לא ניתן להיעזר בה כמחסה מחום השמש).

כדאי להימנע מטיולים רגליים עם הכלב בשעות החמות ביותר של היום, וגם כשהמדרכה, הכביש או האדמה לוהטים מדי לכפות רגליהם החשופות של הכלבים.

אם לכלב פרווה ארוכה, שיקלו לספר אותו לפני הקיץ כדי להקל עליו בימים החמים – חשוב לפנות רק אל מספרת כלבים מקצועית, ולא לנסות לבצע את התספורת בעצמכם כדי לא לפגוע בעור הכלב.

עידוד שתיית מים הוא חשוב וניתן לעשות זאת בדרכים שונות:

  • הקפדה על השארת קערת מים מלאה ונקייה, עם מים טריים ונקיים (חשוב להחליף את המים מדי יום). כדאי לדאוג לקערה יציבה, כדי שלא תתהפך על ידי בעל החיים ותשאיר אותו ללא מים במהלך יום עבודה בו אינכם בבית.
  • החליפו את המים אם הם מתחממים מדי, ואפילו שימו מים קרים אם חם מאוד בסביבה.
  • כדאי לשים יותר מקערה אחת, במקומות שונים בבית/בחצר.
  • בעת טיול עם הכלב ביום חם זכרו להביא מים וקערה עבורו, לעצור ולתת לו לשתות מעת לעת. עשו כמה וכמה עצירות לשתיית מים במנות קטנות. אם הכלב מתרוצץ בטיול, המתינו מעט בעצירה כדי שהדופק של הכלב יחזור לסדרו מהריצה, ואז השקו אותו.

אולי יעניין אתכם גם מידע מקצועי על: הרעלת שוקולד בכלבים ובחתולים

לשאלות עבור המרפאה של ד"ר שרון גונן בכפר יונה, ניתן לפנות בטלפון 073-78-78-703 או בטופס צור קשר כאן